Bara svenska namn finns kvar på listan när arbetsgivare har fått välja ut dem de kallar till intervju. Foto: Nick Näslund/SR

Arbetsgivare väljer bort arabiska namn

Var fjärde diskriminerar visar Kalmarstudie.

En ny studie vid Högskolan i Kalmar visar att var fjärde arbetsgivare diskriminerar personer med arabiska namn när de anställer. Mest diskriminerar arbetsgivare som redan har många personer med utländsk bakgrund anställda.

I studien har forskarna skickat in jobbansökningar till drygt sexton hundra lediga jobb i Göteborg och Stockholm. För varje ledigt jobb har de skickat en ansökan med ett svenskt namn och en ansökan med ett arabiskt namn. Kvalifikationerna som redovisats i ansökningarna har varit identiska. Men det visade sig att omkring var fjärde arbetsgivare bara kallade personen med svenskt namn till en intervju.

Störst var diskrimineringen i de fall där en svensk man ansvarade för rekryteringen och samma personer diskriminerade också kvinnor visar studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".