Ord mot ord vid rånrättegång

Under tisdagen inleddes en rättegång i Kalmar tingsrätt mot två män som står åtalade för ett rån mot en 35-årig man i hans bostad i Torsås kommun den 14 oktober i år. Enligt åklagaren Hans Ranholm innehöll rånet både pistolhot och att offret under hot tvingades ta ut 8000 kronor i en bankomat. Men enligt de nu åtalade var det inget rån utan ersättning för en våldtäkt som den ena av männen blivit utsatt för då han sov över hos rånoffret.

Rånoffret står fast vid att han genom hot blivit bestulen och tvingad att lämna ifrån sig pengar. Men när han ska förklara detaljer sviker minnet under rättegången. Han har även svårt att redogöra för vad som hände vid ett tidigare tillfälle, då en av de män som ska ha rånat honom, narkotikaberusad somnat på rånoffrets soffa och vaknat kladdig mellan skinkorna som han uttryckte det i rätten.

Och den nu rånåtalade själv hävdar att pengarna och sakerna han tog endast var ersättning för den våldtäkt han ska ha blivit utsatt för. var endast ersättning för den våldtäck han blivit utsatt för. Så han nekar till rån, men de båda åtalade erkänner vissa stölder och ringa narkotikabrott.

Nu är det upp till rätten att få klarhet i de olika berättelserna, vem som är mest trovärdig och vad som egentligen hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".