Sju får ta emot kulturstipendier

Regionförbundet belönar i år sju länsbor med stipendier för deras insatser i länets kulturliv.

Det handlar dels om två arbetsstipendier på 25 000 kronor som går till illustratören Pernilla Frid i Kalmar och barnboksförfattarinnan Lina Lundh i Nybro och dels sex belöningsstipendier på 15 000 kronor.

Dessa går till Kjell Engman, Färjestaden, Thord Hjukström, Gamleby, Laura Trenter, Loftahammar och Cissi Eriksson och Britt-Marie Ljunggren, båda från Torsås.

Arbetsstipendium delas ut som stöd för att genomföra värdefulla kulturinsatser och belöningsstipendiet som en uppskattning från regionförbundets sida.

Belöningsstipendium om 15 000 kronor vardera går till:

Kjell Engman, Färjestaden

Glaskonstnär och formgivare vid Kosta Boda. Har ett formspråk som präglas av fantasi och personlighet, där raffinerande mönsterkombinationer, ljus och färg är viktiga inslag.

Cissi Ericsson och Britt-Marie Ljunggren, Torsås

Har genom sitt engagemang och ideella arbete medverkat till att göra den byggnadsminneförklarade Olssonska Gården i Torsås till ett sevärt besöksmål och ett levande kulturcentrum.

Tord Hjukström, Gamleby

Bildkonstnär och musiker. Är initiativtagare till och projektledare för projektet Plantskolan med syfte att stärka Västervik som musikstad och Kalmar län som musikregion genom att ge barn och ungdomar bästa möjliga förutsättningar att utvecklas till professionella kulturutövare.

Laura Trenter, Loftahammar

Har kallats ”barnens deckardrottning”. Förutom ett tiotal barndetektivromaner har hon skrivit bilderböcker, guideböcker och gjort dataspel. Några av böckerna har också filmatiserats.

Arbetsstipendium om vardera 25 000 kronor går till:

Pernilla Frid, Kalmar

Arbetar för närvarande som frilansande illustratör och konstnär. Har en konstnärlig magisterexamen i Grafisk design och Illustration vid Konstfack.
Tilldelas ett arbetsstipendium för att kunna genomföra projektet ”Kan flickor skrämmas? – ett konstnärligt projekt kring rädsla och kön.

Lina Lundh, Nybro

Debuterade i mars 2006 med barnboken Min Pappa Tyngdlyftaren. Debutboken har fått fina recensioner och två uppföljare är redan planerade.
Tilldelas ett arbetsstipendium för en fortsatt satsning på sitt författarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".