Hård kritik mot Hotell Borgholm

Statens haverikommission riktar hård kritik mot Hotell Borgholm på Öland efter branden påsken 2004, då två hotellgäster omkom, en norsk man och en svensk kvinna.

Bland annat hade brandlarmet ett tekniskt fel enligt den slutliga haverirapporten, ett fel som gjorde att larmet slutade larma efter några minuter och sedan inte larmade igen förrän branden utvecklats mer.

I haverirapporten framgår det även att larmet på hotellet inte hade nån koppling till SOS Alarm, vilket gjorde att räddningstjänstens utryckning fördröjdes.

Hotellpersonalen saknade dessutom brandutbildning och några brandövningar hade inte gjorts på hotellet.

Men också Borgholms kommun får kritik, eftersom kommunen efter sina brandskyddsinspektioner inte tydligare betonat vad som måste åtgärdas på hotellet eller kontrollerat om ändringar genomförts.

Enligt Bengt Andersson, räddningschef på Öland, har det inte gått att få fram någon förklaring till varför uppföljningen av tidigare påpekanden om brandskyddet inte gjordes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".