Astridåret inlett i Vimmerby

Den 14 november skulle författaren Astrid Lindgren fyllt 99 år och det firades i födelsestaden Vimmerby genom att dra igång en stor insamling till förmån för SOS-Barnbyar och Astrid Lindgrens Barnby som ska byggas i Centralafrikanska republiken.

Samtidigt inleddes också firandet av jubileumsåret 2007, då Astrid Lindgren skulle fyllt 100 år och som kommer att innebära mängder av aktiviteter och evenemang med Astrid-anknytning i Vimmerby.

Vimmerby kommun, genom kommunfullmäktiges ordförande Leif Carlsson, blev först med att lägga pengar i Pipp Långstrumps skattkista i insamlingssyfte. Förhoppningen att företag, föreningar, skolor och allmänhet ska skänka pengar till barnbyn, som ska bli ett långsiktigt åtagande.

Bolaget Saltkråkan AB, som drivs av Astrid Lindgrens efterlevande, har skänkt en miljon kronor till Astrid Lindgrens barnby.

Samtidigt med invigningen passade Vimmerby kommun också på att bjuda in årets nobelpristagare i litteratur till Vimmerby, turkiske Orhan Pamuk, som har uttryckt sin beundran för Astrid Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".