Borgerlig kritik mot del av a-kasseförslag

De borgliga riksdagsledamöterna från Kalmar län kommer alla att rösta ja till nya a-kasseregler. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Kalmar har gjort. Men det finns vissa brister i förslaget, det medger Cathrine Pålsson Ahlgren, kristdemokratisk riksdagsledamot från Fliseryd.

Det handlar om att de långtidssjukskrivna inte får del av den skattesänkning, det så kallade jobbavdraget, som ska kompensera höjningen av a-kasseavgiften. Den skattesänkningen ges bara till de som arbetar enligt det föslag som väntas läggas inom några dagar.

Cathrine Pålsson Ahlgren säger att man måste titta närmare på hur de långtidsarbetslösa kan kompenseras, men att förslaget är så bra att hon trots det kommer att rösta ja. 

Tidigare har en kristdemokrat från Östergötland sagt att hon kan komma att rösta nej, om inte långtidssjukskrivna kompenseras för de höjda a-kasseavgifterna. Och eftersom det är jämt mellan blocken räcker det med att fyra borgliga röstar nej för att förslagen ska stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".