Kritik mot omsorgsschema i Högsby

Den nya arbetstidslagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet kommer att innebära försämrade scheman för många anställda. I Högsby planeras fler så kallade delade turer, det vill säga att arbetsdagen delas upp i till exempel ett morgon- och ett kvällspass. Något som fackförbundet Kommunal är mycket kritiska till.

Tomas Jönsson, Kommunals ombudsman i länet, säger att det bland annat kan bli både dyrt och drygt för den som pendlar några mil till och från jobbet och får göra det fyra gånger på en arbetsdag.

Flera anställda säger till Sveriges Radio Kalmar att de funderar på att söka nya jobb eftersom de räknar med att inte orka med.

Men att anställa fler för att klara av att göra scheman anpassade till den nya lagen, det är inte aktuellt, det säger socialchef Stellan Lindeberg i Högsby till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".