Centrum mot våld förverkligas

Nu har Kalmar kommun satt i gång arbetet med att starta ett centrum mot våld i nära relationer och ett så kallat Barnahus för barn som utsatts för olika former av övergrepp.

1 juli nästa år räknar man med att den första delen ska stå klar någonstans i Kalmar.

Det handlar om ett centrum som bygger på samarbete mellan de sex kommunerna i södra Kalmar län. Kostnaden beräknas till tre miljoner kronor och man kommer att behöva nyanställa personal till 5,5 tjänster.

I samband med planeringen för det nya centret har Kalmar kommun upprättat en handlingsplan för att förebygga och minska våld i den kommunala verksamheten.

Bland annat vill kommunen öka jämställdhetsarbetet och det ska råda nolltolernas mot våld mellan elever i skolor, förskolor och på fritidsgårdar.

Kommunen vill också arbeta fram rutiner för hur man snabbt upptäcker våld i hem eller på skolor och man vill anställa så kallade genuspedagoger som kan öka medvetenheten om jämställdhetsperspektivet i barnomsorgen och skolan.

För ett år sen hade åtta av länets tolv kommuner en handlingsplan mot våld mot kvinnor, men enligt Socialstyrelsen var det då få som rörde insatser för att förebygga och minska våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".