Hyresbud högre än rikssnittet

Länets kommunala bostadsbolag begär mycket höga hyreshöjningar till nästa år.

I många fall långt över riksgenomsnittet.

Fyra kommunala bostadsbolag har begärt hyreshöjningar från den första januari 2007.

Kalmarhem vill ha en höjning med 6,33 procent. Nybro bostads vill ha 4,91 procent, Mörbylånga bostads 4,88 procent och Vimarhem i Vimmerby 5,26 procent. Dessa ska nu förhandlas med hyresgästföreningen och Anders Österman säger till P4 Kalmar att man hoppas kunna sänka procentsatsen rejält.

- Det är för högt och det handlar om höjningar som vi absolut inte kan acceptera, säger han till P4 Kalmar.

De övriga kommunala bostadsbolagen i länet har ännu inte kommit in med någon begäran om någon höjning av hyrorna. Det rör sig om de kommunala bostadsbolagen i Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås, Västervik och Högsby. Högsby som för övrigt inte höjt hyrorna på nio år.

Några av dessa kan komma att begära hyreshöjningar men Anders Österman säger att de då inte kommer hinna till den 1 januari, isåfall sker det senare under 2007.

I Emmaboda har man ett flerårsavtal som började gälla redan 1 juli i år och i Torsås är man redan klara. Där höjdes hyrorna med 2,7 procent från 1 oktober i år. Borgholm har inget kommunalt bostadsbolag.

Anders Österman säger till P4 Kalmar att för boende exempelvis i Kalmarhem som redan har hyror långt över riksgenomsnittet, innebär en höjning flera hudralappar extra i månaden och smärtgränsen är redan nådd för många som därför tvingas flytta från sina bostäder vid en hyreshöjning.