Högskolan slutar att leverera Internet

2007 tar vanliga operatörer över nät
där piratservrar utretts av polisen.

Nästa år slutar högskolan att att själva sköta internetleveransen till omkring 700 studentlägenheter i Kalmar. Då får nya internetleverantörer ta hand om all problematik - också fildelningen. Flera fall har tidigare uppmärksammats, där studenter har misstänkts för att ha använt högskolans nät till att dela ut filer med upphovsrättsskyddat material på olaglig väg.

Under 2007 släpper Högskolan i Kalmar sitt eget nätverk, och låter marknadens bredbandsleverantörer ta över studentlägenheternas internetuppkopplingar. 

Samtidigt arbetar polisen i Kalmar med en av Sveriges största utredningar om olaglig fildelning. Det gäller två Kalmarstudenter som via servrar på studentrummen ska ha delat ut stora mängder spel och filmer. Nu återstår bara en dryg månad innan preskribtionstiden går ut för vissa av brotten som anmälningen från 2003 gäller. Roger Magnusson som är it-brottsutredare hos polisen i Kalmar län säger till SR P4 Kalmar att fallet nu prioriterats upp av åklagare och att resurser tas från bland annat tekniska brottsplatsundersökningar.