Kris i kycklingbranchen kräver samarbete

I veckan kom besked att Guldfågeln på Öland köper konkurenten Torsåsens kyckling. Nu vill en annan av kycklingproducenterna i landet, Kronfågeln, ha mer samarbete med sina konkurenter.

Det är TT som på söndagen skriver om den ekonomiska krisen för Kronfågel som kostar sina ägare Lantmännen och LRF en miljon kronor om dagen.

Företagets nye vd dansken Peter Rasztar lovar tuffa tag för att vända utvecklingen och vill se sammanslagningar som ett sätt att rädda svensk kycklingproduktion.

-Hur vi i detalj ska lyckas vända en förlust på 300 miljoner till vinst är inte klart, men de nödvändiga kostnadsminskningarna innebär kraftfulla åtgärder i organisationen, säger Peter Rasztar till TT på Kronfågels huvudkontor i Stockholm.

Vad det betyder för de drygt 1 500 anställda i Lantmännen Kronfågels fyra fabriker, två i Sverige och två i Danmark återstår att se, men Rasztar och ägarna har bråttom. Förra året var förlusten ”bara” 170 miljoner kronor.

-Inom ett halvår ska vi ha klart för oss vad som ska göras och mitt avtal löper på två år, vilket visar vilken tid vi har på oss.

Det positiva i sammanhanget är att vi äter allt mer kyckling. Men även om sju av tio svenskar drar likhetstecken mellan kyckling och Kronfågel, säljs allt mer billig importkyckling.

En fjärdedel av all kyckling som säljs är importerad. För att hänga med sänker Lantmännen Kronfågel, som ändå har 52 procent av marknaden, priserna till under produktionskostnaden, enligt konkurrenterna. De ser till och med Lantmännen Kronfågel som ett större hot mot näringen än importen.

Enligt Peter Rasztar pågår nya prisförhandlingar med handeln för att höja priserna, som är på väg upp i Europa. Att skylla branschens kris på Lantmännen Kronfågel håller inte. Tvärtom vill han bjuda in till samarbete. -Vi borde sluta att konkurrera inbördes och börja samarbeta i stället, säger han och fortsätter: -På samma sätt som i köttbranschen behövs en konsolidering och sammanslagning för att nå lönsamhet.

Knappt har han sagt det så meddelar Guldfågeln, en av landets fyra stora i branschen att man köper konkurrenten Torsåsen, och så var de bara tre.

Enligt Peter Rasztars sätt att se på saken har varken det svenska systemet med politisk styrning av livsmedelsproduktion eller rörelsens vana att ständigt täcka de skenande förlusterna gagnat utvecklingen. LRF har i avtal till exempel redan bundit sig för att täcka 50 procent av Lantmännen Kronfågels förluster.

Sent vaknade ägarna när det gällde Swedish Meats, men nu har alltihop sålts till finska Ruokatalo och förhoppningarna är stora på att svensk köttproduktion ska bli en bra affär.

Nu är det dags för nästa ”gökunge” i lantbruksrörelsen affärsverksamhet.

-Nu är det slut på politiken. Kan vi inte visa på en långsiktigt hållbar lösning och att vi kan gå med vinst, finns inget berättigande för verksamheten, säger han.

Omorganisation, utvecklad förädling och marknadsföring för att få oss att äta mer kyckling väntar.

-Vi vill att konsumenten ska äta kyckling som är producerad här. Importkyckling hämtas ofta från länder långt bort som Brasilien och Thailand. Finns den kunskapen, tror vi att man väljer svenskt, säger Peter Rasztar.

Det brukar sägas att bolaget haft en del otur också. Det danska dotterbolaget Danpo drabbades av Muhammedkarikatyrerna och marknaden dog i Mellanöstern. Fågelinfluensan slog ihjäl densamma i Korea. Plötsligt skulle alltihop säljas på EU-marknaden som också tappat vingarna i fågelflunsans spår

-En logik för höns att det skulle gå, konstaterar Rasztar.