Just nu

Nio liberianska flyktingar inför rätta

På onsdagen inleddes rättegången mot de nio liberianska kvotflyktingar som för snart två år sen inledde en hungerstrejk på biblioteket i Högsby, något som senare urartade i bråk med polisen. Alla flyktingarna anklagas för olaga intrång på biblioteket i Högsby och för våldsamt upplopp där. En av dem anklagas dessutom för att ha anfört upploppet.

Under rättegången visades en videofilm från polisens ingripande upp. På filmen syns hur polisen försöker gripa män och kvinnor från flyktinggruppen. Flera små barn är också närvarande. Flyktingar från gruppen av liberianer hade även tidigare protesterat mot att de placerats i Högsby och Sverige eftersom de velat komma till ett engelskspråkigt land - FN hade placerat gruppen i Sverige under 2003 och efter att flyktingarna upplevde att det var mycket svårt att lära sig det svenska språket började de protestera mot placeringen där.

De anklagade som har förhörts under onsdagen nekar till alla anklagelser och säger att de fått tillstånd att vistas på biblioteket och att det istället var polisen som attackerade och slog dem. Åklagaren hävdade å sin sida att flyktingarna både slagits, bitits och att ett litet barn använts som en sköld mot poliserna, något som kan skymtas på filmen från gripandet.

En person misstänks också ha varit en slags ledare för upploppet och att han genom att skrika att han inte skulle lämna biblioteket anfört upploppet. Det är en anklagelse som han nekar till.