Brandmän larmas inte vid hjärtstopp

Den som drabbas av hjärtstopp i glesbygd skulle kunna få hjälp betydligt snabbare än idag om landstinget tog hjälp av den kommunala räddningstjänsten.

Johan Persson vid räddningstjänstens deltidsbrandkår i Degerhamn på Södra Öland säger till SR P4 Kalmar att han kokar inombords av att veta att utrustning finns och kan göra nytta men inte får.

Möjligheten att med en defribillator få igång ett hjärta som slutat slå är störst om den sätts in snabbt. Därför har landsting på flera håll i landet tecknat avtal med räddningstjänsten och låter brandmän åka på larm om hjärtstopp.

Men i Kalmar läns landsting har det gått ovanligt trögt trots att defribillatorn, som ger impulser till hjärtat, är lätt att hantera och inte innebär några risker.

Ett fall handlar om en 62-årig kvinna i Degerhamn. Hennes man som ensam påbörjade hjärt- och lungräddning fick vänta i fyrtio minuter eftersom Mörbylångaambulansen var på annat uppdrag. Deltidsbrandmännen från Degerhamn hade kunnat vara där inom fem minuter. Det finns fler liknande exempel säger Johan Persson och Patrik Johansson till SR P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".