Säkrare att skänka pengar

De som i jul planerar att skänka pengar till någon av de många insamlingsorganisationer som finns, kan i år känna sig lite säkrare än tidigare på att pengarna verkligen går till det de är avsedda för. För nu har reglerna för att ha ett så kallat 90-konto skärpts.

Efter de uppmärksammade avslöjandena för två år sedan om att en hel del pengar hon organisationer som hade 90-konton, gick till annat än ren välgörenhet, har reglerna skärpts och i år har rekordmånga stiftelser och organisationer blivit av med sina så kallade 90-konton. Det handlar om 15 stycker hittills.

Eva Birath på Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI, säger att man under de senaste åren arbetat mycket målmedvetet med den här frågan, men att det finns en hel del kvar att göra och fler organisationer riskerar att bli av med sina konton.

Ett av kraven som SFI har är att organisationen måste låta minst 75 procent av de insamlade pengarna ska gå direkt till välgörenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".