Lars Ohly kritisk mot Samhalls nedläggning i Emmaboda

På tisdagen besökte vänsterns partiledare Lars Ohly Samhall i Emmaboda som där de 29 anställda i oktober fick besked om att verksamheten skulle flyttas till Nybro. Men han kunde inte göra något åt företagets nedläggningsbeslut.

De anställda har länge protesterat och menar att de mister sin trygghet i sin dagliga verksamhet när de istället ska flyttas ut på olika bemanningsjobb på vanliga företag.

Lars Ohly var efter ett möte under en timme med de fackliga företrädarna och Samhallsledningen, kritisk till hur samhall hanterat nedläggningen, och hur företaget inte lyssnat på de anställda.

- Samhall har inte brytts sig om den oro som de anställda framfört inför flytten och det är väldigt beklagligt, för Samhalls uppdrag är inte att procucera varor och tjänster med vinst i första hand, utan att se till att människor med olika typer av arbetshandikapp får möjlighet att göra ett bra jobb, säger Lars Ohly.

Trots sin kritik tror han inte att han kunde göra något åt det här beslutet specifikt, men hoppades att hans besök kan leda till att man lyssnar mer på de anställda kring förändringen.

Samtidigt sa han att Vänsterpartiet har en motion som tar upp samhalls verksamhet, de vill ge mer pengar till Samhall, för mycket rationaliseringar och omorganiseringar beror på att det finns för lite pengar till den här typen av arbeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".