Flygplatsen förenklar med fingeravtryck

Från och med den här veckan kan man välja att lämna sitt fingeravtryck istället för att visa id-kortet när man checkar in på flygplatsen i Kalmar. Anledningen är att göra det enklare för passagerarna och öka säkerheten. Dessutom ska det gå snabbare att checka in.

SAS är först i världen med att läsa av fingeravtryck vid incheckningsdisken. Under hösten har tekniken testats på Kallax flygplats i Luleå och i slutet av november var det officiell premiär i Ängelholm. Innan året är slut ska systemet vara infört på samtliga av de flygplatser som SAS trafikerar med sitt inrikesflyg, förutom Arlanda och Landvetter som får vänta till i vår. Målet för SAS är sedan att fingeravtrycksläsning ska ske vid samtliga flygningar i Skandinavien.

Tekniken, som kallas biometri, innebär att en apparat scannar av fingeravtrycket när man checkar in sitt bagage. Innan man sedan går ombord på planet läses fingret av igen för att kontrollera att det är samma person som lämnat in sitt bagage som faktiskt går ombord. Fingeravtrycket raderas sedan automatiskt när resan är avslutad.

Den som vill kan fortfarande använda sitt id-kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".