Flyktingungdomar kan rädda byagården

En orsak till att Byalaget i Påryd vill hyra ut Byagården till Kalmar kommun för placering av åtta asylsökande ungdomar är Byalagets dåliga ekonomi. Under det här året går man bland annat back med 40 000 kronor.

Byalaget brukar få in mellan 100 000 och 150 000 kronor per år, framförallt  från vandrarhemmet, och med lika stora utgifter har man gått plusminus noll de senaste åren. Men under 2006 har uthyrningen bara gett 40 000 kronor vilket ger ett stort minus i kassan.

Byalagets ordförande Kjell Axelsson som också är socialdemokratisk ledamot i Kalmar kommunfullmäktige säger till P4 Kalmar att föreningen i dag har svårt att hitta andra lösningar för att kunna behålla Byagården.

Han säger samtidigt att det inte är enda anledningen till varför man vill hyra ut utan att Påryd också är ett bra alternativ för ungdomar som behöver stöd, med bra erfarenhet av tidigare flyktingmottagning.

Kjell Axelsson har inte suttit med vid några beslut kring ärendet i Kalmar kommunstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".