Piggare äldre med färre läkemedel

En grupp vårdpersonal i Oskarshamn fick idag pris av landstinget för sitt arbete med att följa upp läkemedelsanvändningen bland äldre på särskilda boenden i Misterhult. Deras arbete har redan lett till piggare och mer kontaktbara äldre.

Att många gamla med åren får en allt längre lista med läkemedel samtidigt som de mår allt sämre av alla biverkningar från dom är ett känt problem som landstinget sen en tid tillbaka har som mål att göra något åt.

En läkare och en disktriktssköterska på Blå Kustens vårdcentral i Oskarsahamn har tillsammans med kommunsköterskan och undersköterskor på två särskilda boenden i Misterhult visat vägen och testat ett arbetssätt där alla som jobbar med dom äldre involveras.

Undersköterskorna som har daglig kontakt med dom berättar om vilka besvär dom har. Besvären skrivs ner och jämförs med alla dom tänkbara biverkningar som deras långa lista på läkemedel kan orsaka.

Sen tar läkaren Wim Liethof med jämna mellanrum beslut om att ta bort läkemedeln ett efter ett.

- Man måste våga lite, men inte gissa, säger Liethof, som menar att just den systematiska jämförelsen mellan besvär och tänkbara biverkningar från läkemedlen ger en vägledning som fungerar, om man med jämna mellanrum följer upp patienten.

Numera gås läkemedelslistorna igenom oftare och läkaren besöker de patienter som behöver besök varannan vecka istället för en gång i månaden.

De fem som hittils fått sin läkemedelslista krymt är idag betydligt piggare och mer kontakbara enligt personalen

- Det finns de som inte kunnat gått, kunnat prata innan, som kan det nu, säger kommunsjuksköterskan Inger Markusbo-Arpteg.

- En annan social kontakt med dom har man fått också. De har blivit piggare, är mer kvicktänkta, hänger med på ett annat sätt, säger undersköterskan Viktoria Persson.

Priset som formellt ges till Blå Kustens Vårdcentral även om Oskarshamns kommuns personal också är med i projektet är på 20.000 kronor. Det är ett av tre priser som går under namnet primärvårdens läkemedelspriser och som på fredagsöförmiddagen delades ut till de vårdcentraler som varit föregångare i arbetet med att få ner läkemedelsansvändningen i landstinget.

De andra priserna gick till Stora Trädgårdsgatans vårdcentral i Västervik och Norrlidens vårdcentral i Kalmar som får pris för god följsamhet av läkemedelskommitténs mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".