Dålig landsbygdspolitik bakom flyktingmotstånd i Påryd

Det är Kalmar kommuns dåliga landsbygdspolitik som ligger bakom oron inför planerna på ett boende för asylsökande ungdomar i Påryd. Det anser Ingemar Einarsson, som är Pårydsbo och centerpartistisk kommunpolitiker.

Som vi hört tidigare i veckan i Sveriges Radio Kalmar så finns det Pårydsbor som inte ser vitsen med att erbjuda ensamkommande flyktingbarn och ungdomar ett boende i Byagården i Påryd. Ingemar Einarsson säger till Sveriges Radio Kalmar att en orsak till det är en besvikelse på politikerna.

Medan kommunen har stöttat centralorten Kalmar i samband med företagsnedläggningar och arbetat för stadens utveckling har man låtit landsorten halka efter. Påryd ligger i utkanten av kommunen, en halvtimmes bilfärd från centralorten. Det bor cirka 1000 personer i församlingen.

Under de senaste 20 åren har 400 arbetstillfällen i Påryd försvunnit. Inpendling har bytts mot utpendling och medelinkomsten har sjunkit under kommunsnittet från att ha legat ovanför.

- En sådan utveckling gör att folk känner misstämning och det är väldigt lätt att reagera negativt när sådana här frågeställningar dyker upp, säger Ingemar Einarsson.

Men därmed inte sagt att Påryd skulle vara fel plats att placera ett asylboende på, tvärtom, påpekar han. Påryd har tagit emot flyktingar förut med lyckat resultat.

Och det är förändring på gång. Kommunen tog i våras fram ett välfärdsbokslut som tydligt visar de stora skilllnaderna i kommunen. Påryd har till exempel hög andel arbetslöshet bland unga män, låg arbetsinkomst i snitt och hög andel familjer med ekonomiskt bistånd jämfört med övriga södra kommundelen. Och nu ska kommunen vidta åtgärder. Pengar har avsatts i budgeten för 2007 för utvecklingsarbetet och Kjell Axelsson, som bor i Påryd, är socialdemokrat och representerar kommunens ledande parti är optimistisk.

- Även ytterområdena måste ju leva, så det finns hopp om en bättring’, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".