SOS opratör Foto:Sos Alarm

Nödnummer fyller 50 år

Den 17 december fyller det gemensamma nödnumret i Sverige 50 år. 1956 infördes det i Sverige, då slog man 90 000 på telefonen för att få hjälp. För tio år sedan ändrades det till nuvarande 112, ett nummer som alltså också jubilerar.

På 70-talet började det offentligt ägda företaget SOS Alarm svara i andra änden. I första hand får man prata med någon så nära som möjligt, för Kalmar län kopplas man först till larmcentralen i Växjö.

Möjligheterna har hela tiden utvecklats; den som svarar frågar nu ut den som behöver hjälp enligt ett visst schema med frågor och kan utifrån information om symptom också ge råd hur man ska göra innan ambulans eller övrig hjälp kommer till platsen.

Dessutom har ett nätverk av flerspråkiga skapats, med operatörer med utländsk bakgrund så att personer som inte kan svenska så bra också ska få hjälp. I Växjö finns flera språk representerade, bland annat grekiska, danska och engelska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".