Olika hjälp till julklappar för socialbidragstagare

I de flesta kommuner ges inget extra stöd alls inför julen för socialbidragstagare med barn. Vimmerby kommun går mot strömmen och ger 500 kronor extra per barn. I Borgholm får familjerna ett presentkort på 300 kronor per barn att använda i Borgholms affärer. I Emmaboda finns möjlighet att söka julklappspengar i fonder.

Presentkortet som Borgholms kommuns socialtjänst delar ut gäller för de familjer som haft ekonomiskt bistånd av socialförvaltningen de senaste tre månaderna. Det handlar om runt 20 barn. Presentkortet gäller i affärer som är medlemmar i Cityföreningen i Borgholms kommun. I Västervik fanns extra bidrag i början av 90-talet men det har tagits bort. Nu hänvisar socialtjänsten till hjälporganisationer som Röda Korset och kyrkorna. Högsby har tidigare haft extrapengar men har det inte idag. Inte heller Kalmar eller Nybro har extra bidrag. Det görs visserligen individuella prövningar av alla som söker, men det görs alltid, inte bara för att det är ju. Emmaboda kommun har inget särskilt bidrag men har tillgång till pengar i fonder som kan sökas och där barnfamiljer prioriteras. Från Torsås, Mönsterås, Hultsfred och Mörbylånga har vi inga aktuella uppgifter, men när vi berättade om socialbidragstagarnas julsituation för två år sen hade de inget julklappsbidrag där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".