Den som vårdar en anhörig i hemmet ska få mer stöd från flera av länets kommuner.

Ökade möjligheter för anhörigvårdare

De många anhöriga som vårdar närstående i hemmet får nu allt större möjligheter till stöd och hjälp av sin kommun.

Det öppnas särskilda ställen där de kan träffas och det anställs ny personal som kan stötta dem.

Anhörigvårdarna lyftes första gången fram på allvar för omkring sju år sedan då 300 statliga miljoner kronor delades ut till kommunerna som anställde kontaktpersoner och bland annat inledde samarbeten med föreningar.

Eftersom det tidigare bidraget var tidsbegränsat, har arbetet med anhörigstödet i flera kommuner kommit lite i skymundan under några år. Nu – med flera nya statliga miljoner att söka börjar det blomma upp igen. Förutom i Nybro har de anhöriga i till exempel Kalmar alldeles nyligen fått en särskild person att vända sig till.

Det satsas också på riktiga mötesplatser för anhörigvårdarna i flera kommuner. I Mönsterås kommer anhöriga kunna träffas på Allégården och så utvecklas den populära satsningen på att ge massage och vattengympa till anhörigvårdare.
– Det är det bästa, säger Gerti Jonsson som är anhörigvårdare i Mönsterås.

Det nya statsbidraget delades första gången ut 2005 – då till tio av länets kommuner. Först i år 2006 sökte alla länets kommuner bidraget, som bygger på att kommunerna själva är med och satsar. Alla har inte fått allt de sökt. Det handlar om drygt tre miljoner kronor. Pengar finns att söka också för 2007, därefter får kommunerna klara verksamheten själva.

Borgholm satsas mycket på utbildning, framförallt för de som har kontakt med demenssjuka. Nu jobbar kommunen mycket för att skapa fler mötesplatser på landsbygden.

I Mönsterås ges anhöriga möjliga till fysisk träning och massage (vid sidan om föredrag och information). Det kallas mini-spa, rekreation för kropp och själ för anhörigvårdare och hålls på Vattenpalatset i Mönsterås sen ett år tilbaka. Nästa del i projektet är att starta en anhörigcentral och där är kommunen i planeringskedet med våra samarbetspartners.

Västervik har man ett projekt kallat ”anhörigkonsulent”. Samtidigt undersöker de möjligheter att starta upp en anhörigcentral.

Vimmerby värvar frivilligarbetarer och skapar nätverk för dem. Kommunen annonserar nu efter en projektsamordnare för att kunna utvidga verksamheten.

I Oskarshamn letar kommunen som bäst efter lokal till anhörigscentra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".