Nya redovisningsregler från årsskiftet

Från årsskiftet gäller nya, enklare regler för alla som driver en enskild firma. En förändring är att man får välja om man vill redovisa momsen vid slutet av året eller månadsvis som nu.

Redovisning i slutet av året kan vara bra för företagare som vill slippa betala moms för inkomster som de inte fått in än.

Stig Svensson, som är auktoriserad redovisningskonsult vid LRF Konsult i Oskarshamn, säger till P4 Kalmar att han tror att de nya reglerna kommer att göra att småföretagarna behöver mindre hjälp med rent pappersarbete och mer hjälp med rådgivning och planering.

Peter Nilsson på LRF Konsult som har varit med och tagit fram de nya reglerna säger till P4 Kalmar att företagaren får bättre koll på tillgångar och skulder. Men vinsterna kommer att märkas mest för de som omsätter mer än 700 000 kronor om året. Reglerna gäller för de som omsätter max 3 miljoner kronor om året.

Innan årsskiftet ska man alltså välja om man vill följa de gamla eller nya reglerna. Oavsett vad man väljer kommer alla med enskild firma att tvingas göra ett bokslut. Väljer man att göra det enligt de gamla reglerna blir det mer komlicerat och detaljerat, enligt Stig Svensson på LRF Konsult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".