Reportage från ett stormdrabbat län

Här har vi samlat flera av reportagen som är gjorda av P4 Kalmars nyhetsredaktion. Reportagen är gjorda dagen efter stormen Per.

Många skogsägare är det som drabbats av stormen. Även om det inte handlar om alls lika många träd totalt sett som efter stormen Gudrun för två år sen. På vägen mellan Vena och Vimmerby låg många omkullblåsta träd över kraftledningarna när vår reporter var där. Vid sidan av vägen höll Bertil Andersson på att ta hand om en hög med stormfällda träd men han hade ingen uppfattning om hur mycket som ramlat omkull den här gången.

I Vimmerby kommun är läget fortfarande bekymmersamt och där saknar fortfarande många hushåll och institutioner ström och telefonförbindelser.

Det är fortsatt stora problem på flera håll i länet efter gårdagens storm. Många är utan fungerande fast telefon. Och bara drygt hälften av mobilnätet fungerar i länet. Runt 20.000 hushåll i länet är fortfarande utan el. 2.500 av dom finns i Vimmerby kommun och det värst utsatta området där är Rumskullatrakten där Harry Karlsson är chef för räddningstjänstens styrkor.

När stormen slog till i går igen med full kraft över sydsverige så började telefonerna gå varma på företaget Duab - Drift och underhållsteknik i Mönsterås som är stora på maskiner och elverk. Idag var det kö utanför butiken med kunder som måsta ordna sin strömförsörjning när elen inte fungerade.

Sist i inslaget hör du Tommy Petterson på Duab i Mönsterås.

Norra Kalmar län och speciellt den norra delen av Västerviks kommun drabbades inatt av de mycket hårda vindarna, som fällde många träd och som har orsakade strömavbrott över stora delar av området. Men även om en del privathushåll fortfarande saknar ström så är läget mycket ljusare nu på förmiddagen.

Ett annat ställe där el och telefon inte fungerar är Kimramåla, mellan Trekanten och Nybro. Där bor Jörgen Petersson som berättar att de boende försöker hjälpas åt att röja upp träd från vägen och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".