Elbolag kan ha tagit ut för höga avgifter

Fem av elbolagen i länet finns bland de 22 i landet som misstänks ha tagit ut en allt för hög avgift av sina kunder. Det är Energimarknadsinspektionen som nu granskar de största bovarna. Däribland finns Borgholm Energi, Emmaboda Elnät, Oskarshamn Energi, Vimmerby Energi och Ålem energi. De bolagen ska under 2005 ha tagit ut priser som är minst 20 procent över den grad som anses vara skäligt.

Ronnie Gunnarsson, vd på Oskarshamn Energi, säger till P4 Kalmar att han inte håller med om det Energimarknadsinspektionen kommit fram till. Deras beräkningar bygger på en modell som inte visar på verkligheten, säger han, och i själva verket har prissättningen mycket att göra med hur ett elbolags kunder ser ut, om det exempelvis är mycket landsbygd i området.

Oskarshamn Energi ska nu själva granska siffrorna och sedan ta kontakt med Energimarknadsinspektionen. Ronnie Gunnarsson utesluter inte att det kan bli tal om en rättsprocess där Länsrätten får säga sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".