Strömmen tillbaka på söndagen för de flesta

Det har gått bättre än väntat för kraftbolaget Eon i arbetet med att ge el tillbaka till strömlösa kunder. De fel som uppstod i lördagsnattens oväder var på dom flesta håll relativt enkla att åtgärda och väntas inte längre leda till några förseningar i arbetet med dom gamla felen.

Blåsten skapade storm i byarna på småländska höglandet under natten till söndagen.

På söndagsmorgonen var drygt 3 000 av Eons kunder utan ström och på morgonen var Eons regionchef Håkan Gunnarsson orolig för att felen skulle påverka prognosen negativt för främst hushåll i Hultsfreds och Vimmerby kommuner.

Men vid lunchtid på söndagen, när runt 1100 hushåll hade strömmen tillbaka räknade Håkan Gunnarsson med att alla prognoser kommer hålla.

Det innebär att dom flesta får tillbaka strömmen under söndagen. De som får vänta till måndagen eller tisdagen finns främst i västra Vimmerbys eller Hultsfreds kommuner.

Enligt Håkan Gunnarsson är det verkliga antalet drabbade i praktiken färre än det antal som anges på hemsidan, eftersom många av de strömlösa är fritidshus som man inte prioriterat eller kunder som får el med hjälp av reservkraft.

EONs uppmaning är också fortsatt att de som saknar el, men ser att sina grannar har det: Ring och gör en ny felanmälan till Eon.

Kraftbolaget Kreab som i slutet av veckan hade strömlösa kunder i Emmaboda meddelade på lördagseftermiddagen att alla hushåll fått strömmen tillbaka och några rapporter om nya strömavbrott till följd av lördagsnattens blåst fanns inte på söndagsförmiddagen.