Kährsanställd: "Man är fortfarande i någon slags chock"

Stämningen på golvtillverkaren Khärs i Nybro är ovanligt dämpad den här helgen. Hälften av dom som jobbar helgskift tvingas sluta med det om ett par veckor och hänvisas till jobb under veckorna istället, vilket ställer till det för bland annat småbarnsföräldrar som byggt sitt sociala liv kring möjligheten att vara ledig på vardagarna.

Dom flesta jobbar på avdelningen som gör slitytan till Khärs golv. Den slutar helt med helgskift. Dom anställda där har under helgen fått lämna in önskemål om nya tider. Besked väntas om en vecka. Men för dom som inte kan jobba kvällar eller nätter ser det mörkt ut eftersom dom flesta skift på Khärs bygger på att man åtminstone jobbar kväll varannan vecka.

- Man är ju fortfarande i någon slags chock. Man kan inte fatta att nu jobbar man denna helgen, och nästa, och sen ska allt vara löst till tisdagen efter, säger Anneli Andersson som har en 15 månaders dotter som hon nu akut måste försöka ordna barnomsorg till.

- Jag tror att dom vill att vi säger upp oss, en del i alla fall, för det blir ju en övertalighet på skiften nu, säger Marie Möller, som har ensam vårdnad om sin sexåring som hon låtit sina föräldrar ta hand om på helgerna, men inte vill eller kan lämna bort under flera kvällar och nätter i rad.

Lyssna på programmet Centrum på måndag så får du höra mer om problemen för de Khärsanställda.