Bengt från Tvärskog blir andre svensk i rymden

69-årige Bengt Söderqvist som växt upp i Tvärskog utanför Kalmar blir den andre svensk som åker ut i rymden efter Christer Fuglesang.

Bengt Söderqvist, som lämnade Sverige i mitten av 60-talet, har betalat 200 000 dollar, motsvarande 1,4 miljoner kronor, för en biljett med Virgin Galactic från New Mexico i USA, och som ska äga rum under 2009. 

Söderqvist har drivit en hotellkedja i Karibien och vill nu använda de pengar han tjänat på sin rörelse för att göra en rymdfärd.

Rymdturism är även på gång att bli verklighet i Sverige. Ett avtal som ska bana väg för rymdfärder för turister från Kiruna 2012 undertecknades på fredagen i Kiruna.

Bakom avtalet står brittiska Virgin Galactic och Spaceport Sweden, ett nybildat bolag med bland andra det svenska Rymdbolaget bakom sig.

Virgin Galactic planerar att starta rymdfärder för betalande passagerare från New Mexico 2009.

För 200 000 dollar, omkring 1,4 miljoner kronor, är det tänkt att rymdturisterna ska få fem minuter i tyngdlöst tillstånd 120 kilometer ovanför jordens yta.

Möjligheten att flyga genom norrsken är ett av skälen till Virgin Galactics intresse för Kiruna. Men även stadens långa tradition inom rymdbranschen, med närheten till raketbasen Esrange, har varit avgörande för planerna.