Nybroföretag startar tillverkning i Mexico

Nybroföretaget Bigso fortsätter expandera. I februari startar tillverkning av företagets förvaringsprodukter i en fabrik i Mexico. USA är Bigsos största exportmarknad och man ser stora fördelar med att kunna finnas nära den marknaden.

Men det innebär ingen förändring i Nybro där hjärtat och delar av produktionen kommer finnas kvar, det säger produktions- och inköpsansvarige Henrik Adolfsson till Sveriges Radio Kalmar.

I Nybro förbereds bland annat materialet och det är halvfabrikat som skickas till de andra fabrikerna.

Heminredningstrenden och unga storstadsbors behov av förvaringsmöjligheter i små lägenheter har fått företaget Bigso att nå en stadig ekonomisk tillväxt på senare år som bland annat investerats i fabriker för att ytterligare öka produktionen - för ett drygt år sen köptes fabrik nummer två i Litauen och nu står dom redo att börja göra förvaringsboxar i mexikanska Juarez på gränsen till USA som tar en femtedel av all Bigsos export. Bigso har blivit internationellt. Både i sin produktion - snart finns nästan 600 anställda finns utomlands jämfört med 45 i Nybro - och sett till var kunderna finns.

- Ut i världen är det ju storstäder, London, Paris, Milano, New York inte minst, säger Bengt-Ivar Adolfsson, VD.

Det har hänt mycket sen Bengt-Ivar Adolfsson grundade företaget för 44 år sen. Men hjärtat och delar av produktionen kommer trots internationaliseringen fortsätta finnas i Nybro försäkrar sonen och produktions och inköpsansvarige Henrik Adolfsson.

- I Nybro förbereder vi materialet och skickar halvfabrikat till våra andra fabriker så det kommer fortsättningsvis vara så. Vi kommer också fortsättningsvis ha en tillvekning av färdiga produkter här. Så det kommer inte bli någon förändring att tala om här i Nybro, nej, säger Henrik Adolfsson.