Bostadsbolag anmäls för diskriminering

En rad bostadsbolag har anmälts till ombudsmannen mot etnisk diskriminering efter att Hyresgästföreningen har undersökt hur personer med utländska namn blir bemötta när de söker lägenhet.

Hyresgästföreningen har undersökt hur drygt 100 svenska bostadsbolag bemöter personer med utländska namn. Två personer, en med utländskt namn och en med svenskt namn,  har kort efter varandra ringt upp och frågat om lägenhet.

Resultatet visar att flera bolag dels bemötte personerna på olika sätt, men det fanns också dom bostadsföretag som inte erbjöd personen med utländskt namn en lägenhet, när personen med svenskt namn fick erbjudande. Så var fallet med Högsbys kommunala bostadsbolag, Högsby Bostads AB, som idag helt förnekar att det skulle finnas någon anledning till kritiken.  

Också bemötandet skiljde sig åt i vissa av fallen, när testpersonerna, två män som båda pratade bra svenska, ringde upp. Så var fallet när företagen Hultsfredsbostäder och Nya Torget i Hultsfred blev uppringda.

Nu har Hyresgästföreningen, vars undersökning gjorts i samarbete med Uppsala universitet, anmält 15 av dom 100 undersökta svenska bostadsbolagen till ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".