Hyresvärdar i Högsby uppmanas ta emot kriminella och missbrukare

Hyresvärdarna i Högsby som har tagit emot många missbrukare menar att det är de sociala myndigheterna som uppmanar dem att ta emot det klientelet till kommunen. Tidigare har P4 Kalmar berättat om de problem som finns i Hösgby kommun där många kriminella och missbrukare bosatt sig eftersom det finns lediga lägenheter och den polisiära närvaron är sparsam. En av de värdar som utpekats som skräckexempel är Tony Åkesson med fastigheter i Högsby, och han hävdar att kommunen får skylla sig själv.

- Det är ju socialen som ringer till oss och frågar om vi har bostäder och om det är okej att någon ringer. De säger att det är människor som tidigare haft problem osv, men att de är okej nu, säger han till P4 Kalmar.

Hur har detta slagit för dig, vilka hyresgäster har du fått rekomenderade?

- Jag har fått åtskilliga missbrukare av alla de slag. Det blev så illa att mina hus blev tomma på ”normala” hyresgäster, och det här utnyttjade kommunen genom att tycka att jag kunde ta emot fler missbrukare, säger

Tony Åkesson berättar för P4 Kalmar att det är kriminella och missbrukare från olika deölar av landet som passerat revy i hans fastigheter i Högsby. Kommen har från början skött hyresbetlaningarna, med efter några månader fick de boende hand om pengarna och skulle sköta sina hyresbetalningar själva, och det var då cirkusen började enligt Tony Åkesson.

- De köper droger och annat för det och vi sitter där utan pengar. Lägenheterna blir förstörda. Vi ringer till socialen. Vi skickar in papper om vräkning, de fördröjer och skriver inte på och godkänner vräkningarna osv och där sitter vi.

Tony Åkesson ledsnade på att inte få pengar hans fodringar för obetalda hyror och förstörelse som ska ha kostat honom 1,7 miljoner och som nu ligger hor kronofogden för indrivning, men som han tror sig bli blåst på. Därför kontaktade ha sin bank för sex månader sedan för att kunna reda ut situationen. 

- Vi kom överens om att fullständigt sanera samtliga av mina fastigheter och kasta ut samtliga hyresgäster som fanns och ta in helt nytt folk och renovera på nytt, och det har jag gjort, och nu har jag inga missbrukare överhuvudtaget, säger Tony Åkesson.

Reporter:Hasse Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".