Kärnkraftverket i Forsmark. Foto: Scanpix

Chefer avgår på Forsmark - lugn på OKG i Oskarshamn

Chefskarusellen på kärnkraftverket i Forsmark beror inte bara på problemen med påverkad personal. Den bedömningen gör Anders Österberg som är informationschef på OKG. Han vill inte säga att OKG är bättre på säkerhet än Forsmark, men han bedyrar att man tar säkerheten på allvar med till exempel över 500 alkotester ifjol.

Testerna har gett utslag i några fall men ingen av kärnkraftverkets egen personal har ertappats påverkad utan det har varit entreprenörer som kommer utifrån.

På torsdagen avgick vd:n för Forsmarks kärnkraftverk efter att han förlorat styrelsens förtroende. Förutom vd:ns avgång så meddelade också Vattenfall att man byter ut styrelseordföranden i Forsmark.

Statens kärnkraftsinspektion, SKI, överväger om FN:s atomenergiorgan IAEA ska granska säkerhetskulturen vid verket. Krisen har tvingat företaget att skjuta på planerade effekthöjningar. Säkerhetsfunktionerna i Forsmark ledningsgrupp ska förstärkas och ett särskilt säkerhetsutskott ska inrättas i Vallenfalls styrelse. Dessutom ska en en erkänd extern expert tillkallas för att ge Vattenfalls styrelse råd, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".