Lösning för hjärträddning

Många av de som drabbas av hjärtstopp kan framöver komma att få hjälp betydligt snabbare än idag.

På tisdagen väntas landstingsstyrelsen ställa sig positiv till att de kommunala räddningstjänsterna rycker ut på larm i väntan på ambulans.

Kravet är att kommunerna själva står för notan.

Först ut att teckna avtal med landstinget blir sannolikt Kalmar kommun.

Det är efter år av väntan öppnas som dörren öppnas för att räddningtjänsten också ska kunna få åka ut på sjukvårdslarm som hjärtstopp i väntan på att ambulansen kommer dit, något som kan bli livsavgörande då varje minut är avgörande för att en insats med defibrillator ska få ett lyckligt slut.

Räddningschef Gert Friberg i Kalmar har redan påbörjat samtal för att få till stånd det nödvändiga avtal med landstinget som krävs och räknar med att andra kommuner sen ska kunna träffa motsvarande avtal. Viljan finns på flera håll i länet, till exempel i Nybro och på södra Öland.

Klämskon, och det som gör frågan inte helt konfliktfri, är att landstingspolitikerna ännu så länge inte visat någon vilja att vara med och betala för satsningen, trots att flera andra landsting gör det och trots vittnesmål från räddningstjänster som visat sig rädda liv.

Räddningschefen i Västervik Pierre Stridh är besviken på utredningen som ligger till grund för landstingspolitikernas beslut idag. En utredning som beskriver insatserna från räddningstjänsterna som bara trygghetsskapande och att det inte finns några studier som visar på en ökad överlevnad.

- Det skapar ju inget större engeamang att göra någonting då, säger Pierre Stridh, som tycker det är konstigt att utredarna kommer till andra slutsatser än dom vittnesmål han fått från kollegor på andra håll i landet.

Det blir nu upp till varje enskild kommun att värdera nyttan. Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar har frågan uppe på ett möte nästa vecka. Och ges bara positivt besked där räknar räddningschef Gert Friberg med att vara igång på fyra-fem månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".