Våra kultur- och fritidsvanor undersöks

Nu ska länsbornas kultur- och fritidsvanor undersökas. Genom en enkätundersökning hoppas kommunerna hoppas få en bild av vilka det är som utövar vilka sporter och aktiviteter, hur mycket det kostar och vad invånarna vill att det satsas mer på.

En liknande undersökning gjordes 2003, först i Kalmar, och sedan gjorde de andra kommunerna sin egen version. I år ser enkäten i stort sett likadan ut i samtliga av länets kommuner.

- Det är bra, för då kan vi jämföra mellan de olika kommunerna, berättar Jan-Ingemar Lundström på Kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar.

För att kunna se om ursprung och utbildning har någon betydelse för vilken fritidssysselsättning man väljer har man i årets enkät lagt till några frågor om personens bakgrund.

Jan-Ingemar Lundström tycker att det ska bli intressant att jämföra killar och tjejers fritid.

- Jag tror att killar gynnas ekonomiskt, deras idrottsutövande är ofta subventionerade av kommunen, till exempel fotbollsplaner.

Resultatet presenteras den 14 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista