Svårt få dispens för latriner

Fortfarande har man ingen lösning på latrinproblemen på Öland och i södra länsdelen och det verkar som att de tillfälliga dispenserna, som vissa kommuner hittills fått nu blir svårare att få.

År 2005 infördes ett förbud mot deponering av organiskt avfall, fast hittills har kommunerna fått fortsätta slänga latrinavfallet på tippen. Men i år har Borgholm fått avslag och Mörbylånga väntar på besked från länsstyrelsen.

Problemet är egentligen inte mängden latrin, det är plastsäckar i latrinkärlen som ställer till det för reningsverken. Och för att beviljas dispens måste man presentera en långsiktig lösning på förvaringsproblemet.

Meningen med förbudet mot deponering av organiskt avfall var att näringsämnen från avfallet skulle tas tillvara för att sen spridas på åkermark. Men Göran Oskarsson på Kalmarsundsregionens Renhållare menar att det är en väldigt liten del som faktiskt hamnar där. - Det mesta hamnar på deponin ändå, så man förstår ju inte varför det inte skulle kunna vara undantaget från förbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista