Radioaktivt läckage upptäcktes på OKG

Ringhals 2 fick stoppas på fredagsmorgonen för undersökning av ett mindre läckage från det så kallade primärsystemet, och nu rapporterar även kärnkraftverket i Oskarshamn problem. Enligt OKG har små mängder radioaktivitet upptäckts i en rörledning för avsaltat vatten.

Förekomsten av ämnet tritium har inte lett till att radioaktiviteten nått över gränsvärdet 500 becquerel per liter och det vatten det gäller hanteras i ett slutet system. OKG:s strålskyddsföreståndare Christer Solstrand förklarar ändå att det givetvis inte är tillfredsställande ”att radioaktiva ämnen konstateras på ett ställe där de inte förväntas”.

En utredning ska nu slå fast varför tritium hamnat i vattnet. Redan finns en teori om att en otät backventil är orsaken. Provtagningar görs nu varannan timme för att inom några dygn ge ett helt säkert besked.

Både Statens kärnkraftinspektion (SKI) och Strålskyddsinstitutet (SSI) har informerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista