Gasledning väcker lokala protester

Planerna på en rysk-tysk gasledning i Östersjön utanför Gotland väcker stora protester. Störst är motståndet utmed ostkusten och på Öland och Gotland. Det visar en undersökning som Synovate Temo gjort åt Folkpartiet. Bland annat fiskarna är oroliga och kritiska till planerna.

Ledningen ska gå från Ryssland till Tyskland och blir 120 mil lång. Utanför Gotland i den svenska ekonomiska zonen planeras en underhållsplattform. Kostnaderna beräknas till minst fem miljarder euro.

Framför allt är det miljöpåverkan som oroar. Inte minst när gasledningen läggs ner. Det finns också risker till exempel med gammal amunition som är dumpad i havet.

I framför allt Sverige är det mågna som inte vill se ledingen i närheten utan vill att den byggs på land. Utmed ostkusten och på Öland och Gotland är 60 procent av de som tillfrågats emot planerna. Ju mer de tillfrågade vet om projektet desto mer negativa är de enligt undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista