Skärpta regler ökar användningen av nervgift i skogen

Skogsstyrelsens styrelse beslutade på måndagen att ytterligare skärpa skyddsbestämmelserna för att motverka större angrepp av granbarkborre. Skärpningen innebär bland annat att bekämpningsområdet utökas, och att virke som avverkats före 1 juni ska forslas ur skogen senast 1 juli. Men samtidigt innebär de skärpta reglerna att allt fler skogsägare kommer använda sig av gift för att bli av med angreppen.

Bland annat Södra rekomenderar sina skogsägare att använda sig av så kallade insekticider för att komma till rätta med utbredningen av granbarkborren. Magnus Lindén miljösamordnare på Södra säger till P4 Kalmar att Södra är medvetna om miljöpåverkan som insekticider kan ha och att man inte vill använda sig av gift, men att man nu känner sig tvingade eftersom kraven skärps.

Skogsstyrelsens skärpningen innebär också att Skogsstyrelsen kan ålägga enskilda markägare att leta upp och ta hand om träd och virke med färska angrepp.

För att motverka omfattande granbarkborreangrepp efter stormen Gudrun skärpte Skogsstyrelsen i mars 2006 skyddsföreskrifterna i skogsvårdslagen inom en stor del av Götaland. Skärpningen innebar bland annat att den tillåtna mängd granvirke som får lämnas kvar i skogen sänktes från fem till tre kubikmeter inom ett hektar. Tidpunkten för att transportera bort virket till industri eller terminal tidigarelades också.

De nya skyddsföreskrifterna omfattar Götaland med undantag för Öland, Gotland, sydvästra Skåne och nordvästra Västra Götaland. Södra delen av Örebro län ingår också i bekämpningsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista