Kritik mot friskoleförslag i Västervik

Den politiska oppositionen i Västerviks kommun är kritisk till förslaget att göra aktiebolag av Västerviks gymnasium. Socialdemokraternas Tomas Kronstål, andre vice ordförande i Kommunstyrelsen, säger till P4 Kalmar att det inte är bra att helt låta marknadskrafter styra gymnasieskolan och inte ha kvar något kommunalt alternativ.

Det var bland annat gymnasiechef Staffan Erlandsson och gymnasieekonom Christina Bäckström som lanserade idén om att göra Västerviks gymnasium till en friskola. Bland annat för att få mer frihet när det gäller att utveckla verksamheten och för att få kortare beslutsvägar. Den borgerliga majoriteten i kommunen har hittills varit positiva men socialdemokraterna i Västervik är emot förslaget. Bland annat tror man att det blir en dyr lösning för kommunen.

Gunnar Jansson, som är partiets ordförande i Västervik, säger till P4 Kalmar att han är överraskad att förslaget att helt bolagisera skolan kommer från kommunens egna tjänstemän.

Tomas Kronstål säger att han däremot kan tänka sig att stödja initiativ som kommer från näringslivet där det skulle kunna handla om utbildningar som kan leda till jobb inom den aktuella branschen för de studerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista