Vallöfte om äldrebostäder har inte infriats

Ett halvår efter valet har löftet om äldrebostäder till alla som fyllt 75 år i Nybro fortfarande inte infriats av socialdemokraterna. Kommunalrådet Markus Lund säger att frågan om att slopa biståndsbedömningen för just boendedelen varit mer komplicerad än man trott. Han är optimistisk om att lyckas genomföra det men säger att det kräver en del utredningsarbete så att man ser att det följer lagstiftningen och sker på ett rättssäkert sätt.

Det var efter debatten om otryggheten bland äldre som bodde ensamma hemma och sedan en 91-årig kvinna som nekats plats på boende, och senare tagit sitt eget liv, som socialdemokraterna strax innan valet började tala om att alla som fyllt 75 år inte skulle behöva genomgå en prövning av kommunens biståndshandläggare utan automatiskt i kraft av sin ålder ges rätt att få bo på ett äldreboende med gemenskapshetsutrymmen - och närhet till andra gamla - även om dom inte nödvändigtvis uppfyller kraven för att få vård och omsorg på boendet.

För att klara det väntade söktrycket skulle också nya äldrebostäder byggas.

Det är nu flera byggprojekt på gång, ett har redan börjat, försäkrar Markus Lund, men vad gäller frågan om slopad biståndsprövning dröjer det alltså med besked.

Lennart Magnusson på socialstyrelsens äldreenhet vill varken döma ut eller berömma Markus Lunds visioner. Men han höjer en varningens finger för att en generell satsning för alla över en viss ålder kan ske på bekostnad av viktiga satsningar för dom mest behövande, t ex dom dementa.

Men Markus Lund är optimistisk om att Nybro kommun har råd att lyckas med båda delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista