Socialnämnd överraskad av äldres behov

Oskarshamns kommun har svårt att ge äldre personer plats i särskilt boende trots att de har fått rätt till det. Som mest har ett 40-tal personer fått vänta i mer än tre månader och två fall har till och med gått till domstol.

Ett av dem gäller en 95-årig kvinna som fick vänta i mer än fem månader på att få en plats. Hennes dotter säger till Sveriges Radio Kalmar att hon är mycket lättad över att mamman till slut fått en plats på ett gruppboende i Oskarshamn.

Den andra domen i länsrätten gäller en kvinna i Oskarshamn som är född 1910. Och hon har ännu inte fått någon plats i särskilt boende. Får hon inte det hotas kommunen av en sanktionsavgift från 10 000 kronor och uppåt. Men enligt länsstyrelsen är det ovanligt att det går så långt. Än så länge har ingen kommun i Kalmar län tvingats betala sanktionsavgiften.

Ulf Nilsson (s) som är ordförande i socialnämnden är medveten om problemet med att verkställa fattade beslut. Han säger att nämnden överraskats av antalet sökande och att man ska göra allt för att få fram fler platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista