Stölder från äldre svåra att bevisa

Stölder av pengar i äldreomsorgen reds sällan upp. De flesta polisutredningarna läggs ned i brist på bevis och nu får polisen kritik av omsorgsnämnden i Nybro kommun.

Förra året gjordes 12 lex Sara-anmälningar inom omsorgen i Nybro som gällde misstänkta stölder av pengar, i flera fall från omsorgstagare. Alla fall polisanmäldes men hittills har ingen av utredningarna gått vidare till åklagare.

Hans Dahlström, som är omsorgsnämndens ordförande, säger till Barometern att för att omsorgen ska kunna ändra rutinerna för att förhindra stölder måste man ha uppklarade utredningar att gå efter.

Stig Svensson, förundersökningsledare vid polisen i Kalmar, säger att bevisningen för att nån misstänkt ska kunna pekas ut måste vara stark och att det inte alltid är så att pengar har stulits utan att människor med demens inte alltid vet hur mycket pengar de har tillgängliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista