Äldre bor länge på korttidsboenden

Problemen i Oskarshamn, där äldre får vänta ovanligt länge på en plats i särskilt boende, har gjort att flera gamla blir kvar på kommunens korttidsboenden längre än det egentligen är tänkt.

Korttidsboenden är egentligen bara en mellanlandning när gamla under en kortare tid behöver mer omsorg. Tanken är att de inte ska vara där i mer än tre månader så att nya äldre snabbt ska kunna få en tillfällig plats vid behov, men många är där längre än så. Ett problem som personalen vittnar om är att de gamla bor in sig där, och sen tvingas flytta därifrån.

- Så länge jag har det så bra som jag har det här känns det bra, men de måste ju ordna upp det på något vis, säger Inger Bergström som varit på korttidsboendet Safiren i fem månader.

- Problemet är att de vänjer sig och bor in sig här och så ska de flytta och det blir jobbigt, säger Eva Karlsson på Safiren i Oskarshamn.

När korttidsboendena får ta sig an patienter under längre tid fungerar inte heller det flöde mellan sjukvård, korttidsboende och särskilda beonde som det är tänkt. Det skapar konsekvenser för bland annat sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista