Sjukvården drabbas när det saknas särskilda boenden

Oskarshamns kommun betalade förra året drygt 3 miljoner kronor till landstinget för att äldre färdigbehandlade patienter fått vara kvar på sjukhuset eftersom det saknats platser i den kommunala omsorgen.

I snitt har tre patienter om dagen legat på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus, på platser som andra patienter hade behövt.

- Det är ju lite frustrerande för oss då våra strokepatienter ligger på andra avdelningar och inte får den vård dom egentligen behöver, säger sjuksköterskan Susanne Bjurlid.

Kommuner som upptar platser på länets sjukhus, när patienterna är medicinskt färdigbehandlade får betala till landstinget. Det handlar om 3382 kronor om dagen (2400 för geriatriska vårdplatser).

Med drygt 3 miljoner kronor under 2006 står Oskarshamn i en klass för sig. Närmast är Borgholm med 800.000 och Mönsterås och Kalmar med en halv miljon vardera. Torsås, Vimmerby och Västervik betalade alla mellan 100.000 och 200.000 och övriga kommuner betydligt mindre.

Oskarshamn är också den kommun i länet som just nu har klart flest beslut om särskilda boenden som inte kunnat verkställas. Just nu finns 35 personer som väntat mer än tre månader på den plats dom har rätt till. Se särskilt artikel på nyhetssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista