Ökat tryck på kronofogden i Kalmar

Under januari fick handläggarna i Kalmar tre gånger så många ansökningar om skuldsanering jämfört med samma månad förra året. Nu måste Kronofogden anställa fler för att klara den ökade mängden ansökningar. Men tjänsterna hamnar i Stockholm.

Det rör sig om upp till tio tjänster som kommer hamna i Stockolm och avlasta handläggare på dom lokala kontoren.

I och med ändringen som infördes vid årsskiftet trodde många att det skulle bli lättare att beviljas skulsanering när det i själva verket fortfarande är samma kriterier som gäller. Det är den missuppfattningen som lett till mängder av ansökningar.

Den största skillnaden i nya lagen är att Kronofogdemyndigheten nu som första instans prövar en ansökan om en skuldsanering. Tidigare skulle den skuldsatte först göra ett eget försök, för att komma överens med sina borgenärer, innan han eller hon fick gå vidare till Kronofogdemyndigheten för att ansöka om skuldsanering.

Något annat som ändrades vid årsskiftet är att Kronofogdemyndigheten nu har möjlighet att besluta om tvingande skuldsanering, det vill säga bestämma att någon ska skuldsaneras trots att en borgenär sagt nej till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista