Småland och Östergötland kan bilda storregion

Mycket talar för att Småland och Östergötland bildar en gemensam region. En av slutsatserna i utredningen som statliga Ansvarskommittén la fram på tisdagen är nämligen att sjukvårdens struktur blir en betydelsefull faktor för hur regionkartan kommer ritas.
Tomas Kronståhl socialdemokratisk oppositionsledare i Västervik gläds åt den föreslagna regionindelningen, liksom Harald Hjalmarsson, moderat kommunalråd i Västervik.

Redan idag samarbetar landstingen om den högspecialiserade sjukvården i särskilda sjukvårdsregioner, i Kalmar läns fall handlar det om samarbete med Jönköpings län och Östergötland där universtitetssjukhuset i Linköping är navet.

Ansvarskommitens slutsatser går ut på att man bygger vidare på den regionen, eftersom en region måste ha ett universitetssjukhus för att kunna ge en heltäckande vård till invånarna.

Kronoberg med men inte Blekinge
Också Kronobergs län nämns som möjlig att knyta till vår region på grund av Smålands starka tradition och liknande näringsstruktur. Dom nya regionerna ska ju förutom sjukvård också ta hänsyn till faktorer som har med näringslivsutveckling att göra.

Blekinge förmodas ha mer att vinna med ett samarbete med Skåne, och Gotland mest med Stockholm, men det ritas ingen färdig karta och utredningen öppnar för tolkningar, bland annat för vart Gotland ska hamna.

Den nya regionkomité som ska bildas kommer förutom sjukvård och få ta hand om regionala utvecklingsfrågor, uppgifter som idag ligger på Regionförbundet i Kalmar län.

Länsstyrelsen kvar
Däremot talar inget för att länsstyrelsen försvinner. Den renodlas och får uppgift att sköta tillsyn på olika områden, vilket är ungefär vad vår länsstyrelse gör idag.

Nu ska frågan om regionindelningen förankras och diskuteras lokalt. Redan till nästa val 2010 hoppas kommiténs utredare att vi ska kunna väljare till ett regionparlament istället för ett landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista