Höjd säkerhetsnivå kring fågelinfluensa

Jordbruksverket har beslutat att höja skyddsnivån mot fågelinfluensa för fjäderfä och andra fåglar i fångenskap i Sverige från nivå 1 till nivå 2.

Beslutet omfattar alla besättningar söder om Dalälven och gäller från och med den 7 mars, men djurhållare rekommenderas att höja skyddsnivån från och med i morgon.

Ska hållas inomhus
Höjningen av skyddsnivån innebär att fjäderfä ska hållas inomhus samt att det blir förbjudet med utställningar, tävlingar och liknande arrangemang med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap. Änder, ankor, gäss och strutsfåglar, hägnat fjädervilt samt hobbyflockar får dock vistas utomhus men ska hållas inhägnade.

Förebyggande syfte
Bakgrunden till beslutet att höja skyddsnivån i förebyggande syfte är de fall av fågelinfluensa som förekommit i tamfågelbesättningar i bland annat Storbritannien och Ungern, men det finns idag inga rapporter om ökad dödlighet bland vilda fåglar i Sverige

Gäller tillsvidare
Skyddsnivå 2 gäller till mitten av maj, men reglerna kan komma att gälla både kortare och längre tid beroende på hur smittorisken ser ut. Om fågelinfluensa skulle konstateras i Sverige eller i grannländerna kan det bli aktuellt med en högre skyddsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista