Anmälningar mot skolor som inte förebygger mobbing

Den lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever som började gälla för ett drygt år sedan har lett till åtta anmälningar om brister på skolor i Kalmar län.

En av de skolor som anmälts är Åbyskolan i Gamleby där rektor Lena Högback Nimhed tycker att den nya lagen har både positiva och negativa sidor.

- Visst ger det oss anledning att tänka mycket, däremot så ser jag en fara den tunga bevisbördan som åligger skolan, säger hon.

Barn och elevombudet, Lars Arrhenius som tillsattes i samband med att lagen föll i kraft har haft ca 150 anmälningar på sitt bord det senaste året och 27 anmälningar har kommit in från Småland och Blekinge. Av dom kom 9 anmälningar från Kronobergs län, 8 i Jönköpings län, 8 i Kalmar län och 2 i Blekinge län.

- Vissa skolor jobbar med det här aktivt men tyvärr så är det inte tillräckligt många som har tagit ansvaret med det förebyggande arbetet på allvar, säger han.

Av dom 150 anmälningarna är det 5 som lett till att skolan fått betala skadestånd till elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".