Foto:Ingvar Karmhed/Scanpix

Nup-test ska erbjudas gravida

Nästa år ska alla gravida i länet erbjudas Nup-tester för att kunna upptäcka kromosomförändringar hos fostret utan att behöva göra fostervattensprov, som är mer riskfyllt.

Landstinget förbereder nu sig för ökade möjligheter för gravida att upptäcka down syndrom hos fostret. Nästa år införs det så kallade Nup-testet, en mätning av fostrets nacke, som i kombination med blodprov visar om det finns stor risk för down syndrom. Genom att införa förändringen väntas antalet fostervattensprov minska, och därmed också riskerna som fostervattensprovet fört med sig.

Fler landsting inför testet
Hittills har bara sex landsting i Sverige infört så kallat nup-test. Men i höstas föreslog medicinska programgruppen i Kalmar, Kronobergs, och Jönköpings län att också införa det i vår sjukvårdsregion, vilket också godkänts av politikerna.

Ett av argumenten är att det traditionella testet, fostervattensprovet, innebär stor risk att skada fostret, och genom att göra en första gallring med nuptest och blodprov väntas antalet fostervattensprov minska.

Större resurser krävs
Däremot krävs stora resurser då fler än tidigare väntas vilja testa sitt foster. I Kalmar län har det redan inhandlats ny utrustning för 700 000 kronor i Västervik och en likadan till Kalmar kommer köpas inom kort. Dessutom krävs mer personal, åtminstone under uppstartsperioden och mödravården väntas behöva mer tid för samtal med gravida som ställer frågor.

Mödrahälsovårdens chef i södra länsdelen Lena Brissman ser inte förändringen som helt självklar.

- Det är ju ganska mycket resurser som läggs på detta, och allt som man gör på ena hållet gör ju att man minskar tiden för annat.

Ingen garanti trots test
Det nya testet upptäcker bara kromosomavvikelser och är ingen garant för att barnet ska vara helt frisk i andra avseendet, vilket Lena Brissman kan vara ett dilemma.

- Det man vill ha som enskild individ är kanske att man får en garanti för att allting är bra, och det kan man inte garantera, säger Lena Brissman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista