Stopp vid Ölandsbron efter 500 mils cyklande

Länsstyrelsen vägrade göra något undantag från cykelförbudet på Ölandsbron.

Så efter 500 mils cyklande från södra Spanien och genom sex länder tvingades Gunnar Kvarnbäck från Köpingsvik och hans son Elias på måndagsförmiddagen att begära skjuts över Ölandsbron.

-Bortsett från några turer med färja har vi trampat hela vägen från Gibraltar, så det känns onekligen snopet att vi inte kunde få cykla över bron, särskilt som vi bara mött tillmötesgående personer genom hela resan.

-Nu när brotrafiken ännu inte är så intensiv har jag ingen förståelse för att cyklar skall vara förbjudna på bron, sa Gunnar Kvarnbäck innan han fick skjuts av några trafikanter de sex kilometerna över Kalmarsund.

Men det går inte att ge enkilda personer dispens att cykla över Ölandsbron, enligt länsstyrelsen

Man kan inte ge dispens till enksilda personer, utan bara till viss trafikantbrupper, vissa fordonsslag eller fordon med en viss last. Två öländska cyklister passar inte in in någon av dom kategorierna.

Länsstyrelsen menar också att man haft för kort tid på sig att ta ställning till frågan och inte hunnit fråga polis och berörda kommuner om hur de ser på en dispens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista